maandag 8 november 2010

Buurt tegen komst azc


PETITIE ‘Verzet wordt breed gedragen in buurt’

Door Peter Heesen

VENRAY- Aanwonenden van het Sint-Annaterrein in Venray zijn tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Via een handtekeningenactie hebben ze hun bezwaren kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad. Volgens zegsman Jan Tromp wordt het verzet tegen het azc breed gedragen.

Van de 55 bewoners van de Overloonseweg, Noordsingel en Dr. Kortmannweg die vlakbij het park wonen, hebben er 46 het bezwaarformulier getekend. Nog vier omwonenden zijn tegen, maar willen niet officieel bewaar maken. Vijf buurtbewoners hebben geen moeite met de vestiging van een opvangcentrum in hun achtertuin.

Tromp heeft de handtekeningen opgehaald en aan de gemeenteraad aangeboden. In zijn ogen is er bij de gemeente spraken van ,,tunnelvisie”. De raadsleden vinden de voordelen van een azc zo groot dat ze niet meer stilstaan bij de nadelen, is zijn overtuiging. Hij haalt aan dat veel politieke partijen te kennen hebben gegeven dat de komst van een azc ertoe leidt dat het Annaterrein en zijn monumentale panden niet verder verloederen. Eigenaar GGZ heeft het park in de etalage gezet, maar de belangstelling van kandidaat-kopers valt tegen. Omwonenden  stellen dat de gemeente zich verstopt achter haar ‘sociale plicht’ om de asielzoekers op te vangen. Tromp roept in herinnering dat Venray zijn plicht ruimschoots vervult, getuige onder meer de tbs-kliniek. Hij gelooft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet als dat beweert dat ,,de kleine criminaliteit niet stijgt, de huizenwaarde niet daalt en het St.-Annapark voor iedereen toegankelijk blijft”. De buurtbewoners zijn bang dat veel alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit Somalië en Irak naar Venray komen. Hij wijst erop dat onder die doelgroep onlangs nog een grote knokpartij uitbrak in het azc in Baexem. Tromp is verder bang dat de Venrayse kinderen een leerachterstand krijgen, omdat de scholen meer aandacht moeten besteden aan de kinderen van asielzoekers.

Tromp:  ,,Het college van B en W wenst zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, dan zal het ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten dragen voor de bewonder van Venray.” B en W zegden toe dat het COA de komende tien jaar maximaal 1200 asielzoekers mag opvangen.


Bron:Dagblad de Limburger, zaterdag 6 november

3 opmerkingen:

  1. Als het COA beweert dat de kleine criminaliteit niet zal stijgen dan zou ik daar wel als voorwaarde aan willen verbinden dat als de cijfers straks aantonen dat de kleine criminaliteit WEL substantieel is gestegen, dan sluiten we het AZC meteen! Is toch wel redelijk, denk ik. Het COA heeft toch het volste vertrouwen in de Somalische en Irakese vluchtelingen?! Of niet soms?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo denkt de rest van Venray er ook over, ik hoop dat dit bij de heren/dames politici nu eindelijk eens zal doordringen. 80% zwart op wit tegen, dit is een duidelijk signaal waar men niet meer omheen kan. Dring ons geen AZC op!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De politiek heeft hier nog niet op gereageerd, zien ze deze uitkomst als vanzelfsprekend?

    Natuurlijk niet! Deze mening van de meerderheid word weer keihard doodgezwegen om de eigen belangen er door te drukken.

    Een reactie naar de burgers zou hier wel op zijn plaats zijn, als steun in de rug. Maar nee hoor, de politiek laat weer zijn ware gezicht zien.

    BeantwoordenVerwijderen