vrijdag 15 oktober 2010

Venraytegenazc uitgenodigd op debatavond ‘het Lagerhuis Venray’

Op woensdag 13 oktober was het Comité Venray Tegen AZC uitgenodigd door Connecting People voor een debatavond. Zodoende zijn we met een aantal personen naar de Witte Hoeve gegaan om daar deel te nemen aan het debat. Mede door onze aanwezigheid kwam een stevig debat op gang, uiteraard met respect voor ieders mening.

Het onderwerp van de avond was ‘jongeren’ en de vier onderstaande stellingen zijn behandeld op deze avond en werden ingeleid door medewerkers van Connecting People:

Stelling 1: cultuur  zorgt voor een barrière tussen de verschillende groepen jongeren in Venray

Stelling 2: de ondernomen faciliteiten en activiteiten in Venray voor jongeren zijn niet geslaagd

Stelling 3: jongeren die in het AZC geplaatst zijn, zijn welkom in Venray

Stelling 4: de integratie van jongeren is geslaagd
Onze woordvoerder Tom van den Hoek

Van de aanwezigen was ongeveer 80% van buitenlandse afkomst. Dit had zowel een positieve als negatieve uitwerking. Positief was dat we veel aandacht kregen om onze mening te verkondigen, wat vaak botste met de tegenpartij en dit zorgde voor een levendig en interessant debat. Negatief was dat dit percentage geen juiste afspiegeling is van de Venrayse samenleving waardoor er teveel vanuit één mening het debat beheerst werd

Wij waren natuurlijk vooral uitgenodigd om over stelling 3 te praten ’jongeren die in het AZC geplaatst zijn, zijn welkom in Venray’.  Hier vertelde onze woordvoerder Tom van den Hoek dat wij de komst van een AZC in zijn geheel niet zien zitten. Als het COA het dan toch zo ver heeft gekregen om een AZC in Venray te vestigen, moet men die kinderen niet meteen gaan verspreiden over de basisscholen van Venray. 

Het COA zelf zegt dat er ongeveer 120 leerplichtige asielzoekers kinderen naar Venray komen. Deze kinderen hebben geen enkele kennis van onze normen en waarden en beheersen onze taal niet. Als men deze kinderen in een gewone klas zet zullen ze teveel kostbare tijd van de leraar opeisen, waardoor er voor alle andere kinderen in de klas een vergrote kans op leerachterstand is. Daarom is het dan noodzakelijk om op het terrein van het AZC een school te vestigen waar deze kinderen de volle aandacht zullen krijgen. Van uit de rest van de zaal kwam ook de mening dat de kinderen eerst speciaal onderwijs moeten krijgen voordat ze goed kunnen functioneren in een normale klas.

Gelukkig was het mogelijk om wat breder te discussiëren over het onderwerp AZC. Niet anders dan verwacht kwamen er alleen maar positieve geluiden over de komst van een AZC vanuit de aanwezigen in de zaal.  Slechts een enkel negatief geluid hebben wij mogen horen en dat kwam van een van de mede organisatoren van deze avond, Mahyar Tahsini. Mahyar is zelf als asielzoeker naar Nederland gekomen vanuit Iran en vertelde dat er ook veel misgaat in een AZC.  Samen met een aantal allochtonen leraren geeft hij bijles aan ongeveer 120 kinderen van voornamelijk allochtonen afkomst. Hij zegt dat het project goed loopt maar dat het erg veel tijd kost en dat ze deze kinderen nog maar net kunnen helpen. Het is volgens hem dus niet verstandig om nog meer mensen naar Venray te halen voordat de problemen hier zijn opgelost.

Het was een avond waar twee zeer verschillende meningen tegenover elkaar stonden, wij met een paar mensen tegenover bijna alle deelnemers. Het is dan ook logisch dat dit soms botste en leverde dan ook heftige, emotionele maar vooral een interessante gespreksstof op. Op de helft van de avond vertelde een spreker dat hij respect voor ons had dat wij onze mening, die toch wel afweek van de meeste aanwezigen hier, in het ‘hol van de leeuw’ kwamen en bleven verkondigen. Dat liet volgens hem zien dat wij ons betrokken voelen bij de maatschappij.

4 opmerkingen:

 1. Met een verhouding van 80/20 kun je ook niet veel negatiefs horen over een azc, dat is logisch. Het is in ieder geval belangrijk om overal je stem te laten horen. Ik zie zelf een azc ook niet zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een interessante avond. Weet iemand waar ik hier meer over kan lezen? Via google kan ik niets vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie zijn echt gek, denk je dat mensen voor hun lol vluchten? Vluchtelingen riskeren hun leven in het land van herkomst en vluchten is voor hen ook niet het meest veilige om te doen. Als de situatie in een land zo onhoudbaar is voor een persoon dat deze persoon wegvlucht dan wil dat een hoop zeggen. Lekker volk zijn jullie, een beetje ageren tegen mensen met vaak een trauma van hier tot Tokio vanwege al het leed dat ze hebben meegemaakt... jullie zijn echt aso's

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De anoniem van 24 oktober 20:56 noemt de mensen van dit comite echt aso's maar vergeet daarbij te vertellen dat de echte aso hij of zijzelf is. Sowieso door anoniem te antwoorden ben je al behoorlijk laf. Wil je debateren of discussieren over dit onderwerp dan moet je vooral anoniem antwoorden. En alle asielzoekers zijn gevlucht omdat ze een trauma van hier tot Tokio hebben?! Kom eens met onderbouwing van die stelling! Cijfers geven steeds meer aan dat de werkelijke asielzoeker (vluchteling) nauwelijks nog hier komt. Wat wel komt zijn voornamelijk de economische vluchteling. Maar dat is u als weldenkend mens natuurlijk volledig ontgaan. Immers uw mening is de enig juiste, toch?!

  BeantwoordenVerwijderen