dinsdag 7 december 2010

Meer asielzoekers alleen met instemming Bellingwolders

Bellingwolde -

Het asielzoekerscentrum (azc) De Grenshof in Bellingwolde kan alleen uitbreiden met vijftig extra plaatsen als de inwoners van Bellingwolde daarmee instemmen. Daartoe komt er binnenkort een onderzoek naar de mening van de dorpsbewoners.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadscommissie in Bellingwedde, waar Yvonne Postema, locatiemanager van het azc Bellingwolde een toelichting gaf over de eventuele uitbreiding van het azc.

Daar verblijven momenteel 328 asielzoekers, die ofwel in afwachting zijn van het antwoord op hun aanvraag voor een verblijfsvergunning, ofwel zijn uitgeprocedeerd en wachten op vertrek naar hun thuisland.

De Grenshof kwam in 1998 in eigendom van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), waarbij is afgesproken dat er plek komt voor maximaal 345 bewoners. Dat aantal komt overeen met circa tien procent van de inwoners van Bellingwolde. Als het aan het COA ligt, wordt het aantal bedden met vijftig uitgebreid naar 395 of 400. Een formeel verzoek aan de gemeente is er nog niet, omdat het COA dat alleen indient als de bevolking ermee instemt. “Vierhonderd plaatsen is het meest effectief wat betreft de formatie”, zegt Postema. “Nu is het team van begeleiders soms net iets te klein.” Vijftig extra asielzoekers zou volgens Postema twee halve banen extra kunnen opleveren bij het azc, evenals extra leerlingen voor de scholen in het dorp.

Lees verder op: Dagblad van het Noorden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten