donderdag 18 november 2010

Comité Venray tegen AZC verontrust over demonisering door linksextremisten

Het comité Venray tegen AZC is verontrust over de demonisering door de linksextremistische organisatie Kafka. Het comité is van mening dat Kafka de problemen van de mensen niet serieus neemt en bezig is met een lastercampagne. Het comité Venray tegen AZC is niet extreemrechts maar huisvest mensen van bijna alle politieke stromingen en rangen en standen.

Vanaf november kwamen er steeds meer berichten in de media waaruit bleek dat de vestiging van een AZC op het Sint-Annaterrein geen probleem zou zijn voor Venray. Vanuit de politiek werd er positief gereageerd en zou de komst van een AZC zelfs positief zijn, de monumentale panden zouden gered worden van verval, de asielzoekers zouden hun geld besteden in onze winkels dus economisch voordeel, onze basisscholen zouden gered worden door de komst van de kinderen van het AZC, enz, enz. Ook sprak een bewoner (Jacques Bastiaans) van de Overloonseweg zich positief uit over de komst van een AZC. Volgens hem reageerden zijn buurtbewoners schouderophalend, dus vonden het blijkbaar niet een probleem dat er een AZC tegen hun straat aan zou komen te liggen. Hijzelf gaf aan het geen enkel probleem te vinden als er een AZC in zijn achtertuin zou worden geplaatst.

Deze rooskleurige berichtgeving bleek echter niet de mening te zijn van de overgrote meerderheid van de bewoners van Venray.  Deze mensen voelden zich helemaal niet vertegenwoordigd door de berichten die in die dagen de media verschenen. Dit resulteerde mede in een door burgers opgezette anonieme plakactie van folders waarin het ongenoegen werd geuit tegen de komst van een AZC in Venray.

Deze plakactie bereikten de media en de anonieme plakkers werden voor laf uitgemaakt en voor racisten, anderen noemden het alleen jammer dat mensen die tegen de komst zijn zich niet bekend willen maken en in de anonimiteit actie voeren.  Elly Keijsers van het Wijkradenoverleg vertelde niet de indruk te hebben dat er veel tegenstand is tegen het AZC. De protestactie is volgens haar een initiatief van een heel kleine groep. Het overgrote deel van de inwoners van Venray staat er niet achter, dacht ze.

Omdat bleek dat er steeds meer tegenstand ontstond onder de bevolking en nog niemand zich had gemeld bij de media als tegenstander van het AZC,  heeft Tom van den Hoek zich opgeworpen als woordvoerder. Dit deed hij doormiddel van het versturen van een brief naar de lokale media waarin hij meldde dat hij ook tegen de komst van een AZC in Venray is.
Na het bericht in de lokale krant dat Van den Hoek zich naar voren had geschoven als spreekbuis voor allen die wel bezwaar hebben tegen een AZC in Venray, werd er van alle kanten hulp aangeboden. Iedereen die mee wil doen is welkom, samen staan we sterk was het motto.  Hierop is een aantal mensen samengekomen voor de oprichting van een burgercomité, genaamd Comité Venray tegen AZC.

Het doel van dit comité was en is om de mening die er leeft onder de tegenstanders van een AZC in Venray naar buiten te brengen. De komst van een AZC geeft naar verwachting een breed maatschappelijk probleem (bekijk de ruime voorbeelden elders in het land).  Vandaar dat ook verschillende mensen van alle politieke stromingen, rangen en standen zich bij het comité hebben aangemeld en natuurlijk ook welkom zijn. Samen staan we sterk. 

Het comité zorgt ervoor dat de inwoners van Venray de juiste en volledige informatie krijgen door middel van de internetpagina. Hierop plaatsen wij alles wat er omtrent het AZC in Venray gebeurd, ook geeft het comité voorbeelden van problemen elders in het land met asielzoekerscentra. Het comité probeert geen angst te zaaien. Het comité wil dat er eerlijk over dit onderwerp wordt gesproken en er niets voor de inwoners van Venray wordt verzwegen. Het doel van het comité is ook duidelijkheid te verkrijgen bij de betrokken organisaties omdat deze zelf weinig tot geen informatie  verstreken. We hebben contact gezocht met de gemeente, GGZ en het COA. De burgemeester heeft zijn standpunten duidelijk gemaakt aan ons en zou er voor zorgen dat wij voortaan meteen op de hoogte zullen worden gebracht bij iedere nieuwe ontwikkeling. Ook het COA heeft dit beloofd.

In tegenstelling tot de politieke parijen die meestal alleen informatie ontvangen van uit hun eigen achterban vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken.  Daarom zijn wij meermaals met vrijwilligers van ons comité het centrum en de wijken ingetrokken om inwoners te informeren, maar vooral om de meningen van de mensen aan te horen. Hier spraken wij voor- en tegenstanders, maar kregen vooral enorm veel steun.

Het onderzoek van het Kollektief Anti-Fascistisch en Kapitalistisch Archief (KAFKA) noemt het comité extreemrechts. Dit is een pure vorm van demonisering. Kafka neemt de problemen van de Venrayse burgers niet serieus. Zoals wij al hebben aangegeven bestaat ons comité uit mensen van verschillende politieke stromingen en mensen van alle rangen en standen. Bezorgde burgers worden door de linksextremistische organisatie weggezet bij het oud vuil. Het comité ventileert de heersende mening van de tegenstanders van de komst van een AZC in Venray. Meer niet.

Het comité zorgt ervoor dat de aandacht niet van het onderwerp wordt gehaald. Dat is nog altijd het proberen te voorkomen dat zich hier een asielzoekerscentrum vestigt met 1200 inwoners voor de duur van 10 jaar! Mede dankzij de onafhankelijk georganiseerde handtekeningenactie van een bewoner van de wijk De Brabander staat er nu al zwart op wit dat 80% van de directe omwonende tegen heeft gestemd! De gemeente, de GGZ en het COA kunnen nu niet meer om de tegenstanders heen, anders zouden onze “volksvertegenwoordigers” het volk negeren.

Het Comité Venray tegen AZC bedankt iedereen voor de steun die we ontvangen! Laster of geen laster, het comité Venray tegen AZC staat klaar voor Venray!

Met vriendelijke groet,

Comité Venray tegen AZC
 
Meer over Kollektief Anti-Fascistisch en Kapitalistisch Archief (Kafka):

1.
http://stopantifa.wordpress.com/2010/11/02/aivd-afa-en-kafka-cultiveren-dreigingsbeeld-extreemrechts/
2.
http://www.hetvrijewoord.org/?p=533

4 opmerkingen:

 1. Die mensen moeten niet zeuren ik wil ze zelf wel eens horen als er zo'n groot azc bij hun in de buurt zou komen. Wij zitten er maar mee te kijken, geen woningen voor ons maar wel voor 1200 asielzoekers, dat is toch krom? Geen AZC in Venray!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben jullie een keer op een zaterdag tegen gekomen toen jullie blaadjes aan het uitdelen waren in het dorp en heb toen een fijn gesprek met jullie gehad. Ik hoop dat jullie deze koers doorzetten. Het Sint Annaterrein is een fijne plek om 's avonds te wandelen met de hond en ik vrees dat dit zal veranderen.

  Succes Jennie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sjongejonge, die organisaties zijn zelf niet de zuiverste koffie. Ze moeten zich niet met Venrayse aangelegenheden bemoeien.

  Een Azc is hier niet gewenst om verschillende redenen. Als je alleen al ziet dat veel christen en homo's die in azc's leven vrezen voor hun leven door andere medebewoners die moslim zijn, dan moeten wij wel beseffen dat deze intolerante mensen straks ook deel gaan uitmaken van onze samenleving.

  Het valt ook op in de berichten hier op de site, dat waar het uit de hand loop in azc's het COA stelselmatig meld zich niet te herkennen in de problematiek. Het probleem word steeds verkleind zodat de lokale bevolking word voorgelogen over de problemen die wel degelijk op grote schaal voorkomen.

  Zonder veiligheidsgaranties geen AZC!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. KAFKA is een extreem linkse organisatie en die heeft geen enkel recht van spreken als het gaat om mensen zoals van het Comite Venray tegen het AZC als extreem rechts te betitelen.

  KAFKA kun je vergelijken of op zijn minst plaatsen in het rijtje waar ook RaRa bijhoort. En dat is geen fris rijtje.

  Comite Venray tegen het AZC is zeker niet extreem rechts, ik heb enkele keren met Tom gesproken en hij is meer het bezorgde type. Zijn bedoelingen zijn gewoon goed en ik begrijp dit. Maar zoals altijd met de linkse logica is iets mis. Ze zijn altijd zo tolerant maar alleen niet voor andersdenkenden.

  BeantwoordenVerwijderen