vrijdag 26 november 2010

Gemeente betaalt school asielzoekers

GILZE - De vernieuwing van de basisschool bij het asielzoekerscentrum in Gilze is toch voor rekening van de gemeente Gilze en Rijen. "Het is een verplichting die de rijksoverheid ons oplegt", meldt wethouder Lau Lavooij.
Het kost de gemeenschap circa 1 miljoen euro om de school aan de hedendaagse eisen te laten voldoen.

De OC Prinsenbosschool is al jaren gehuisvest in semipermanente lokalen. Het huidige gebouw vergt veel onderhoud en daarmee zijn hoge kosten gemoeid. Dit onderhoud wordt door de gemeente betaald. "De schoolunits staan er al heel wat jaren", meldt wethouder Lavooij. "De hoge kosten aan het onderhoud zijn eigenlijk niet meer verantwoord."

Aanvankelijk was vernieuwing van de basisschool voor kinderen van asielzoekers opgenomen in het zogeheten integraal onderwijshuisvestingsplan. Hierin zijn de renovaties en uitbreidingen van alle onderwijsinstellingen binnen Gilze en Rijen opgenomen. In totaal is met de vernieuwing van de scholen, verspreid over acht jaar, een bedrag van circa 10 miljoen euro gemoeid. Voor de Prinsenbosschool was een nieuw pand voorzien. Dit zou in 2014 moeten worden gebouwd."

Op verzoek van de raadscommissie samenleving werd de OC Prinsenbosschool buiten het onderwijshuisvestingsplan gelaten. Een meerderheid meende dat vernieuwing van deze school door het rijk bekostigd moet worden. Stichting Nuwelijn, de overkoepelende organisatie van een aantal basisscholen, schaarde zich niet achter dit plan. De directeur voelde zich ook verantwoordelijk voor de staat van de asielzoekersschool.

"Wat de commissie wilde, kan niet", zegt wethouder Lavooij. "Wij zijn verplicht om ook de school bij het asielzoekerscentrum aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. De gemeente draait voor deze kosten op. Vanuit het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) krijgen we extra geld om de school draaiende te houden. Tot 2012 zijn deze middelen veiliggesteld. Binnenkort voeren we gesprekken om ook het geld voor na 2013 op tafel te krijgen. Daar zetten we tijdens de gesprekken uiteraard op in."

De Prinsenbosschool moet volgens de plannen in 2014 een nieuw gebouw krijgen. "Wij gaan ervan uit dat er op het asielzoekerscentrum de komende jaren nog een school nodig is", zegt de wethouder. "Een permanent gebouw is dan geen overbodige luxe."

Lees meer op: BN de Stem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten