dinsdag 7 september 2010

Burgemeester Hans Gilissen: AZC Venray komt er sowieso!

De gemeente Venray wil 1200 asielzoekers gaan huisvesten en ze blijven maarliefst 10 jaar. In het hele plan ziet burgemeester Hans Gilissen geen enkel probleem. Het college van burgemeester en wethouders heeft ook goedkeuring verleend aan de komst van een AZC. Wij vinden dat het college onvoldoende moeite heeft gedaan om informatie te verkrijgen, over de werkelijke gevolgen voor de Venrayse bevolking bij de komst van een AZC. En neemt de terechte zorgen van de burgers niet serieus. Voor het Comité Venray tegen AZC is het heel duidelijk: wij willen geen AZC! Wij willen dat inwoners van Venray voorrang krijgen op deze locatie en dat hier goedkope huurwoningen worden gerealiseerd!

Onze woordvoerder Tom van den Hoek heeft maandagmiddag 6 september, in een gesprek met burgemeester Hans Gilissen (PvdA) en wethouder Twan Janssen (PvdA), zijn zorgen geuit over deze plannen. Het college van burgemeester en wethouders ziet er totaal geen probleem in om 1200 asielzoekers naar Venray te halen voor een tijdsduur van 10 jaar. Volgens hen voeren ze enkel uit wat er in Tweede Kamer is besloten, dit omdat we in Nederland verplicht zijn asielzoekers op te vangen.  Niemand ontkend dat we mensen moeten opvangen, maar moet dat uitgerekend in Venray en op deze manier? En hebben de inwoners van Venray hier dan helemaal niets over te zeggen?

De burgemeester is de vraag voorgelegd, wat men allemaal heeft gedaan om informatie in te winnen over de AZC’s die nu in Nederland al draaiende zijn. Vooral lettende op de problematiek die het kan opleveren, zoals de vele voorvallen – man neergestoken in AZC Burgum - die nog zeer recentelijk de media hebben gehaald. Hierop werd ons verteld dat ze volledig op de hoogte worden gehouden van alles wat er gebeurd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Maar het COA vertelt uiteraard alleen maar positieve verhalen en zal uit angst dat het geen doorgang kan vinden uiteraard niet met negatieve ervaringen komen.  Ook is men naar een vergelijkbare AZC geweest, de afgelopen vrijdag, in Gilse en Rijen. Maar met een paar uurtjes rondkijken, kan je natuurlijk nooit een goede indruk krijgen! Een echt objectief onderzoek naar de gevolgen voor onze gemeente, bij de komst van een AZC, is er dus niet gedaan.

De komst van een AZC in Venray zal grote maatschappelijk gevolgen hebben, waarbij je de vergelijking kunt maken dat we een compleet dorp met asielzoekers erbij krijgen, direct tegen het centrum aan. Uiteraard heeft deze immense verandering voor heel Venray gevolgen, maar toch zijn alleen de zeer directe omwonenden per brief geïnformeerd. Deze brief had natuurlijk op iedere deurmat in heel Venray moeten liggen! Daarbij is de informatie die wordt verstrekt minimaal. Maar de burgemeester blijft ondanks dit alles star zijn koers volgen. Het is dus wel duidelijk dat hij niet openstaat en willen luisteren, laat staan handelen, naar de grote zorgen die er bij veel burgers zijn.

Hij had, bij de eerste gesprekken over de mogelijke komst van een AZC, zich meteen grondig moeten informeren over de zaak. Door andere AZC’s  te bezoeken, politiebureaus te bezoeken om hun ervaringen te horen en dan nog het belangrijkste; daar de ervaringen van de burgers moeten peilen. Dit alles had hij dan als burgervader met de inwoners van Venray moeten delen. Wij nemen het hem dan ook zeer kwalijk, dat hij als burgemeester zich nauwelijks om zijn inwoners bekommert en zeer karig informatie verstrekt. We concluderen hieruit dat de reden hierachter is, om dit plan geluidloos de gemeenschap door de strot te duwen.

Uiteraard zijn er ook andere opties voor de panden van het Annapark. Onze woordvoerder stelde voor om in de panden goedkope huurwoningen te creëren voor de burgers van Venray. In deze economische tijden is het volgens de burgemeester niet mogelijk en is er ook geen vraag naar. Echter hebben wij ons onderzoek wel gedaan en hebben vanmiddag naar de organisatie Wonen Venray gebeld. Hier stelden wij de eenvoudige vraag: hoeveel mensen staan er op dit moment op de wachtlijst voor een woning?. Het blijkt dat er enkele duizenden mensen op dit moment staan ingeschreven waarvan er meer dan duizend als serieus beschouwd kunnen worden.

Voor deze mensen zou het een zegen zijn als ze daar zouden mogen wonen. Daarom vinden wij ook dat daar goedkope huurwoningen moeten komen! De burgemeester zijn reactie is, dat de gemeente wel bezig is met nieuwbouw en starterwoningen. Bijna alle starters woningen beginnen boven de 100.000 euro. Dit willen wij niet; wij willen voor de gewone burger, de alleenverdiener, de alleenstaande moeder met kinderen en ga zo maar verder, betaalbare woningen! Geef de Venrayse burgers voorrang op deze locatie, dat is niets te veel gevraagd!

Venray tegen AZC

2 opmerkingen:

 1. Het Annaterein is een mooie locatie voor de woning van onze burgervader vind ik.
  Kennelijk begrijpt hij niet wat er leeft onder de burgers van Venray.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waar zijn wij in venray mee bezig mag ik aan u vragen beste burgervader
  Wat schuift dit helle gebeuren de gemeente Venray.
  ik ben geen racist,absolut niet. maar hou zit het met onze eigen inwoners van ons mooie venray.
  voedselbanken schieten als paddestoelen uit de grond,we lopen deuren plat van kringloop winkels dit is niet voor niets.

  BeantwoordenVerwijderen